Het is de bedoeling om de betere spelers bij elkaar in een team te laten spelen. De betere spelers spelen provinciaal. Dit gebeurt bij U8 en U9.
Bij de U7 wordt er vanaf de heenronde (tot de winterstop) geroteerd met spelers om gelijkwaardige ploegen te vormen. Na de winterstop wordt het clubsysteem toegepast waarbij de ploegen worden samengesteld op basis van de betere spelers bij elkaar. Maar er moet ook sprake zijn van constante doorstroming.
Een doorstroming van spelers kan zowel van gewestelijk naar provinciaal als omgekeerd zijn voor U8 en U9.
Een doorstroming van spelers kan zowel van IP naar gewestelijk als omgekeerd zijn vanaf U10.
Het is met deze steeds de bedoeling elk kind op haar of zijn niveau te laten functioneren.
Voor OB zijn er evaluatiemomenten:
* EINDE 3de week VOORBEREIDINGSPERIODE .
* NA 7 WEDSTRIJDEN
* RESTERENDE 7 WEDSTRIJDEN TOT WINTERSTOP
* NA EERTSE 7 WEDSTRIJDEN TERUGRONDE. DEZE LAATSTE EVALUATIE, HEEFT ENKEL INVLOED OP DE SPELERS DIE MOETEN STIJGEN ; Na 3⁄4de VAN DE COMPETITIE LATEN WE NIEMAND MEER ZAKKEN NAAR GEW
Voor de indeling van de aantallen IP en PROVINCIAAL worden volgende richtlijnen gesteld:
U8-U9, afhankelijk van spelersaantallen, met max 8 / ploeg prov
U10-U13: max 12 spelers
U14 t/m U17: max 18 spelers
De indeling van het aantal gewestelijke ploegen en aantal spelers , is afhankelijk van de spelers in overtal bij provinciale of IP
Spelers die uitblinken binnen hun categorie en gewestelijk spelen moeten de kans kunnen krijgen om hoger te spelen. Hetzelfde geldt natuurlijk ook omgekeerd.
Wanneer een speler te zwak blijkt te zijn voor de IP of provinciale reeks dan zal die speler een stapje moeten terugzetten.
De bepaling van wie provinciaal/IP en wie gewestelijk speelt gebeurt op basis van de evaluaties. Waarbij ook rekening gehouden wordt met aanwezigheden.